24. kesäkuuta 2020

Värillinen koristeapilaYhteistyö: Huiskula*

Niin vähään tyytyväinen, niin näyttävä. Sitä ovat valkoapiloista jalostetut koristeapilat (Trifolium). Olen näitä monta vuotta hehkuttanut täällä blogissakin (mm. täällä ja täällä). Taisin kasvatella näitä ensimmäistä kesää viisi vuotta sitten. Silloin metsästin niitä kissojen ja koirien kanssa, tänä kesänä niitä oli  puutarhamyymälöissä jo hyvin. Mietin silloin aikoinaan mikä ihmeen nimi niitä kuvaisi parhaiten, kun suomenkielistä vakiintunutta nimeä ei ollut, ja päädyin koristeapilaan.


Lehdet on TODELLA koristeellisen väriset. Sävyt niissä on hyvin erilaiset lajikkeesta riippuen. Kasviin tulee valkoapilamaisia kukkia, kookkaampia, varsinkin jos lannoitus on kunnossa. Joinakin vuosina olen jättänyt kukat (ja nyppinyt ohikulkiessani vanhat) ja joinakin vuosina olen nyppinyt lähes kaikki jo saman tien niiden ilmestyttyä. Koristearvo tässä kasvissa on mielestäni juurikin lehdissä. Välillä minulla on ollut näitä sekaistutuksissa ja välillä omillaan sellaisenaan, kuten tänä vuonna tässä sisäänkäynnillä.Sen olen tässä vuosien saatossa huomannut, että välillä tämä menestyy niin hyvin, että se leviää kukkapenkkiin tai nurmikolle. Siitä en tykkää. Toisaalta leviäminen ei ole mitään massiivista, mutta kuitenkin. Tämän vuoksi vältän ruukun sijoittamista niiden läheisyyteen.


Punalehtinen lajike 'Isabella'Mustalehtinen lajike 'Dark Debbie'.

Mitä sanot? Onko nämä koristeapilat olleet sun juttu?

* apilat saatu Huiskulasta.

--
Coloured clovers red 'Isabella' and black 'Dark Debbie'.
--

/Sanna

Instagram   /   Facebook   /  Pinterest   /   Bloglovin'   /   blogit.fi

SHARE:

15. kesäkuuta 2020

Kesäorjanlaakeri ruukussaSiis mitä ihmettä tuolla ulkona tapahtuu? On niin kertakaikkisen lämmin, ettei tässä tarvitse kaivata Välimeren rannoille ollenkaan. Ihan kuin meitä nyt erityisesti pidettäisiin hyvänä kauhean kevään jäljiltä. Olen nauttinut täysillä sekä säästä - että ihan kaikesta!Tämä kasvi on myös ilahduttanut. Se oli minulla jouluistutuksessa täällä. Punamarjainen kesäorjanlaakeri (Ilex verticillata). Sen menestyminen joulun tienoilla istutuksessa, ja sen jälkeen kasvimaamultaan siirteeseen siirrettynä, oli menestys. Tuossa loppukeväästä kasvimaata laittaessani katselin känkkyrää josko se mahtaisi elossa olla - ja istutin sen lannoitettuun multaan ruukkuun. Niin se alkoi puskea lehtiä, ja nyt pidän todella paljon sen habituksesta. Tällaisia kesäkukkia - siis puuvartisia pensaita - kaipaisin ruukkuistutuksiin enemmän. Koen, että puuvartisilla olisi vaikka kuinka paljon annettavaa myös ruukkuistutuksissa. Nyt seuraan jännityksellä kuinka tämän kokeilun käy. Millaiseksi se kasvaa. Periaatteessa eteläisemmässä Suomessa se saattaa talvet menestyä maassa, mutta minulla tästä ei kokemusta ole. Paitsi viime talvesta. Marjoja ei taida valitettavasti ole odotettavissa, sillä kasvi on kaksikotinen ja tarvitsisi hedeyksilön seurakseen.Onko sinulla kokemuksia kesäorjanlaakerista puutarhassa?

--
Winterberry from my Christmas planting.
--

/Sanna

Instagram   /   Facebook   /  Pinterest   /   Bloglovin'   /   blogit.fi


SHARE:

9. kesäkuuta 2020

KukkapenkkinäytelmäHip hei ja terveiset täältä kesän keskeltä! Aika virtaa mahdotonta vauhtia eteenpäin ja kesä siinä samalla. Välillä kerkeän puuhata pihamaalla, ja se tuntuu joka kerta ihan luksushommalta. Otin muutaman kuvan alaterassin istutusaltaasta, jossa kukkii tällä hetkellä iiihanasti tulppaanit 'Black Hero' ja 'Queen of Night'. Nämä tummakukkaiset (mustaksikin tituleeratut) tulppaanit on kyllä mun mieleen. Varsinkin nyt ihastelen tuota kerrottua Black Heroa (alakuvassa).
 Nämä värilliset tulppaanit, keijunkukat ja upeat japaninvaahterat sitovat tummat värit yhteen muuten vihreän kokonaisuuden keskellä. Pidän siitä, että kukkapenkissä tapahtuu koko ajan ja ilme muuttuu. Dynaamisessa istutuksessa kasvit on enemmän sekaisin verrattuna tavanomaiseen penkkiin, jossa kaikilla lajeilla on oma staattinen paikkansa kokonaisuudessa. Pidän harkitusta villeydestä. Se sopii mielestäni paikkaan, jossa istutuksella on tarkat raamit (kuten rajattu istutusalue), modernihko ympäristö tai esimerkiksi julkisilla alueilla rakennettu kaupunkiympäristö.


Tämän penkin ilme muuttuu taas kohta. Tulppaanit lopettavat, laukat, akileijat ja lehtoängelmät kukkivat, siniheinät nousevat ja harmautta pian tuovat ohotanmaruna ja nukkapähkämö. Ou jeah, ihana kesäinen kukkapenkkinäytelmä, jossa tapahtuu koko ajan.Tältä tässä penkissä näytti vielä tasan kuukausi sitten toukokuussa. Näytelmä jatkukoon!

Haluatteko myöhemmin nähdä jatko-osan?

--
Garden, garden, garden!
--

/Sanna

Instagram   /   Facebook   /  Pinterest   /   Bloglovin'   /   blogit.fi
SHARE:

18. toukokuuta 2020

ViikunapuuYhteistyö: Huiskula*

Hello, miten sulla menee? Täällä ollaan ihmetelty tätä keikkuen tulevaa kevättä, ihasteltu pitkään kukkivia kirsikoita, laitettu hiljalleen kesäkukkia (joita on joutunut siirtelemään ees taas pakkasöiden tieltä) noin niin kuin muun muassa.Tämä viikunapuu (Ficus carica) on kyllä ollut lasiterassilla aikalailla joka yö tässä viime viikkojen aikana. Ihan pahimmiksi pakkasöiksi olen nostanut sen sisälle.Viikunapuu eli aitoviikuna on niin ehdoton kesäkukka kuin olla ja voi. Sen sitkeys, upean malliset lehdet, erilaiset kokovariaatiot ja suhteellisen helppo talvetettavuus on sen valttikortteja. Eikä trendikasvin maineesta mitään haittaa ainakaan ole!

Viikunapuun hoito:
- Kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun ja kesäkukkamultaan saman tien - ja
saa lannoittaa kesän mittaan.
- Tasainen kastelu. Ei liikaa koko ajan (salaojitus ja reikä ruukun pohjassa
helpottaa!) eikä myöskään liian vähän - silloin lehdet kuivuu ja rapistuu.
- Pitää aurinkoisesta-puolivarjoisesta kasvupaikasta.
- Oksia voi typistellä jos haluaa pitää pikkupuun muodossaan. Ei ole pakko!
Sinne tänne sojottavat oksat tekevät puusta sympaattisen.
- Talvetus huoneenlämpöä viileämmässä paikassa on paras. Voi kokeilla
myös sisällä.* Viikunapuu saatu Huiskulasta.

Ihanaa ja lempeää viikkoa sinulle täältä ruudun toiselta puolelta! <3

--
Fig is one of the most loved summer flowers I think. 
--

/Sanna

Instagram   /   Facebook   /  Pinterest   /   Bloglovin'   /   blogit.fi
SHARE:
Blogger Template Created by pipdig