31. tammikuuta 2020

#trendiperjantai - luonnonmukaisuusHello sinne! Puhun paljon kukka- ja puutarha-alan trendeistä ja peilaan niitä moniin omiin tekemisiini. Olen jo pidemmän aikaa halunnut jakaa näitä ajatuksiani myös täällä, ja tässä sitä nyt ollaan. Päätin lanseerata kerran kuussa ilmestyvän blogisarjan, jossa käyn läpi erilaisia alan tai alaa koskettavia trendejä - isoja ja pieniä. Voisinhan niistä useamminkin kirjoittaa, mutta tällä hetkellä tuntuu etten voi sitoutua enempään kuin mitä pystyn oikeasti nääntymättä toteuttamaan. Luvassa on juttua laidasta laitaan, mutta keskiössä ja peilauspintana on aina tämä ala. Isoja globaaleja megatrendejä, mutta myös pieniä pilkahduksia, jotka jollain tavalla liippaavat puutarha- tai kukka-alaa: floristiikkaa, kukkia, kasveja, puutarhasuunnittelua ja niiden heijastelua muihin asioihin. Tervetuloa siis trendimatkalle joka kuun viimeinen perjantai! Ensimmäinen aihe on luonnonmukaisuus: 👇🏽

Ilmastonmuutos on asia joka koskettaa aivan jokaista meistä ja on esillä aivan joka paikassa. Luonto, luonnollisuus, luonnonmukaisuus ovat asioita, joista on alallakin puhuttu paljon ja pitkään, mutta nyt ajatus luonnosta ja ympäristöstä on pohja ja lähtökohta johon kaikkea tekemistä peilataan. Ajatukset ovat ympäristössä, sen hyvinvoinnissa ja siitä huolehtimisessa. Tämä vie meitä ehkä isossa mittakaavassa enemmän ulos, metsiin, puistoihin ja puutarhoihin. Näen, että tässä on yhteys puutarhanhoidon suosioon. Oman ruuan kasvattaminen on ollut jo monia vuosia iso juttu, samoin viherkasvit.
Puutarhoissa halutaan enenevässä määrin käyttää oman alueen luonnollista kasvivalikoimaa esim. metsäisellä pihalla kunttaa. Lähintuotanto, paikallisuus - suomalaisuus - myös monivuotisissa puissa, pensaissa ja perennoissa, ovat muutenkin kotimaisuutta suosivissa arvoissa pinnalla. Dynaamisessa kasvillisuussuunnittelussa periaate on jäljitellä luonnon kasviyhdyskuntia ja kasvillisuus saa kehittyä ja muuttua vuosien saatossa. Perennaistutuksia ei enää välttämättä hyysätä: olla jakamassa, tukemassa jne vaan hoitotyöt mitoitetaan minimiin. Myös luonnonkasvien yhdistäminen viljeltyihin kasveihin on ilahduttava suunta. Heinät, perinne- ja vain vähän jalostetut perennat. Kerrokselliset istutukset.Luonnon monimuotoisuutta halutaan lisätä omassa lähiympäristössä eli omassa pihapiirissä myös muuten kuin kasvillisuuden voimin. Perhoset, mehiläiset, hyönteiset, kastemadot, linnut, sammakot, siilit ovat tervetulleita. Niitä kaikkia halutaan houkutella puutarhoihin mm. hyönteishotelleilla, perhos- ja mehiläiskasveilla, kompostoimalla, vesiaiheilla ja erilaisilla suojilla. Puutarhoihin saatetaan jättää alueita, joissa luonto saa olla koskematon.


Ympäristötietoisuus luo ekotekoja. Haluamme mm. kierrättää, kompostoida, vähentää muovia, käyttää  biologista torjuntaa - toimia kaikin puolin vastuullisesti. Omalla toiminnalla ei haluta saattaa tilannetta luonnon kannalta yhtään huonommaksi.


Kuva: Katri Haavisto


Kukkasidonnassa pyritään keksimään keinoja välttää kukkasienen käyttöä. Esimerkiksi RHS kieltää kukkasienen käytön 2021 lähtien näyttelyissään. Erilaiset kanaverkko-, rautalanka- ja vesiastiarakennelmat ovat tietoisten floristien käytössä. Muutenkin luonnollisen näköinen, villiintynyt, niittymäinen lopputulos miellyttää monia niin kukkasidonnassa kuin puutarhasuunnittelussa. Muun muassa minä lukeudun tähän ryhmään. 🙋‍♀️


--
I started a new series called #trendiperjantai which is all about different trends in horticulture, floristry, garden design, flowers and plants.
--

/Sanna


Instagram   /   Facebook   /  Pinterest   /   Bloglovin'   /   blogit.fi

SHARE:

20. tammikuuta 2020

Jättikranssi


Yhteistyö: Huiskula*

Hello, täällä viimein! Vuoden aloitus on ollut jokseenkin hektinen, ja aikaa ei tunnu löytyvän ihan kaikkeen. Toivottavasti saan sen tasoitettua ja löydän balanssin kaiken tekemisen tiimoilta, jotta aikaa myös tänne blogiin olisi paremmin. Ilokseni sain nyt otettua kuvia jättikranssista, jonka tein ennen joulua.


Kranssin pohjana toimii huikea Parolan rottingin rottinkinen hulavanne. Tykkään sen koosta ja ulkonäöstä todella paljon! Ja koska itse vanne on niin upea, ei sitä pidä missään tapauksessa mielestäni täyttää kokonaan vaan jättää osittain näkyviin.


Materiaaleina tässä jättikranssissa on mm:
- värjättyjä unelmia
- erilaisia heiniä mm. höyhenheinää
- mäntyä
- kummituspuuta
- kuuruohoa


Nämä valitut materiaalit luovat kranssiin aika kivasti sopusointuisen värimaailman. Nuo hauskasti roikkuvat höyhenheinät antavat kranssiin vähän erilaisen modernin viban ja tykkäänkin niistä erityisen paljon.


Superihana, ohut, sammaleenvihreä samettinauha sopii matskuihin mielestäni täydellisesti.


Loistavaa alkanutta viikkoa sinne!

* kranssimateriaalit Huiskulasta

--
Here's my huge wreath what I made some time ago. The base is rattan from Parolan rottinki and the materials from Huiskula.
--

/Sanna

Instagram   /   Facebook   /  Pinterest   /   Bloglovin'   /   blogit.fi


SHARE:

2. tammikuuta 2020

Lumen keskellä Rukalla


Nyt tulee aina monta maisemakuvaa lumiselta Rukalta! Kukkien sijaan siis maisemia ja lunta :) Minä vaikutuin siitä huikeasta lumen määrästä, varsinkin kun tänä vuonna Etelä-Suomessa ei juurikaan lunta ole vielä näkynyt. 


Karkasimme perheen kanssa Rukan maisemiin jouluksi jo toistamiseen. Viime vuonna siellä ei ollut lunta näin paljon, mutta nyt tilanne oli toinen. Minähän en varsinaisesti ole ollut talvi-ihmisiä, mutta kyllä nyt täytyy todeta että mahtavaa se on. Pakkastakaan ei ollut liikaa, joten mikäs siellä oli nauttiessa.Aurinkokin ilmestyi parina päivänä, ja voi sitä ilon ja valokuvaamisen määrää. Lumisessa pastellimaisemassa on jotain todella maagista.Ylhäällä vaaran päällä puiden päällä oli valtavat lumikuormat. On se luonto kummallinen, että se sopeutuu tällaisiin ääriolosuhteisiin.


Laskettelua oli ohjelmassa lähes joka päivä. Lapset nautti rinteistä ihan mahdottomasti, ja äiti yritti pysyä perässä.
Ja hei ihanaa alkanutta uutta vuotta 2020!

--
Greetings from snowy Ruka and Happy New Year.
--

/Sanna

Instagram   /   Facebook   /  Pinterest   /   Bloglovin'   /   blogit.fiSHARE:
Blogger Template Created by pipdig