16. kesäkuuta 2019

Puutarhan mustat ruukkukasvit


Tykkään mustasta! Ja paljon. Oli aika (tai on ollut montakin aikaa) kun minulla on ollut kaapissa pelkästään mustia vaatteita. Tällä hetkellä sinne on ujuttautunut aimo liuta myös kukikkaita, naturelleja ja muitakin värejä ja kuoseja, mutta musta on se mihin aina palaan ja joka on se vaatekaappini peruspilari. Mutta en tullut tänään tänne sen enempää vaatekaappini sisältöä avaamaan (vaikka hauskaa sekin olisi), vaan kertomaan rakkaudestani mustiin TAI lähes mustiin ruukkukasveihin. Alla luetellut kasvit eivät ole mitenkään paremmuus- tai parhausjärjestyksessä vaan satunnaisesti ripoteltu. Jokaisesta olen kertonut omia kokemuksiani. Lopussa on vielä listaus  mustista/lähes mustista kasveista, jotka sopivat ruukkuihin. Toivottavasti löydätte jotain kiinnostavaa!


O Koristeapila. Monivuotinen rakkauteni. Mustana tämä kasvi on vaan niin-järjettömän-hieno. Niin kuin kaikissa muissakin väreissään. Tämä on vähään tyytyväinen kasvi. Koristeapilat (Trifolium) menestyvät varjosta aurinkoon. Tämä tumma lajike on 'Dark Debbie'.


O Mustakäärmeenparta.  Ihastuin tähän ihan totaalisesti viime kesänä ja rakastuin Pariisissa syksyllä. Talvetin tämän oman mustakäärmeenpartani (Ophiopogon planiscapus) kasvimaalla ja se SELVISI! Huippua. Siirsin sen nyt ruukkuun ja syksyn tullen etsin sille oman paikan kukkapenkistä.


O Pelargoni. Tämä  pelargoni (Pelargonium 'Brocade Cherry Night') on kyllä magee. Sen todella tummat lehdet ja lehtien vihreät reunat ovat kaunis pari. Kasvissa on hehkuvan kukat, jotka todellakin erottuvat lehtimassasta. 


O Rönsyakankaali. Tämä tummalehtinen ja nopeasti kasvava perenna sopii myös ruukkuun. Rönsyakankaalella (Ajuga reptans) on sinervät kukat, joista en niin itse välitä, mutta lehdistö on kaunis. Vähään tyytyväinen on tämäkin.


O Kolmiokäenkaali. Näitä saa sekä vihreinä että tällaisena violettiin vivahtavana tummana versiona. Tykkään molemmista. Oikein oiva kesäkukka, joka kukkii valkoisin kukin. Kolmiokäenkaali (Oxalis triangularis) sekoitetaan usein koristeapilaan (ylempänä) tai onnenkäenkaaliin (alempana).


O Värinokkonen. Isokirjopeippi eli värinokkonen (Solenostemon scutellarioides) on kyllä myös niin mielettömän hätkähdyttävä tapaus. Näitä voisi olla myymälöiden valikoimissa paljon rohkeammin. Värinokkosia on hurjasti eri värisiä ja ne sopivat hienosti monenlaisiin istutuksiin.


O Keijunkukka. Yksi suosikkini, sekä ruukussa että kukkapenkissä. Niin vähään tyytyvä ja kertakaikkisen näyttävä. Myös keijunkukkien (Heuchera) värivalikoima on aivan mahtava!

O Koristebataatti. Bataatilla (Ipomoea batatas) on myös useita erilaisia lehtivärejä. Erittäin suositeltava kesäkukka!


O Onnenkäenkaali. Tämän kasvin lehdet ovat keskeltä musta(hkot) ja muuten vihreät. Yhdistelmä antaa onnenkäenkaalille (Oxalis tetraphylla) hauskan ja raikkaan ilmeen.


O Peikonpähkinä. Näitä iki-ihania korkkiruuvioksaisia pensaita saa myös tummalehtisenä. Peikonpähkinä (Corylus avellana 'Red Majestic') on todella kaunis niin ruukussa kuin maassa.

O Purppuraheisiangervo. Tämän tummalehtisen pensaan kyllä huomaa. Purppuraheisiangervon (Physocarpus opulifolius) tummat lehdet ovat dramaattiset ja tekevät vaikutuksen paikassa kuin paikassa.


Tummalehtisiä ruukkuihin soveltuvia kasveja:
onnenkäenkaali (Oxalis tetraphylla)
kolmiokäenkaali (Oxalis triangularis)
koristebataatti (Ipomoea batatas)
daalia, tummalehtinen (Dahlia)
mustakäärmeenparta (Ophiopogon planiscapus)
rönsyakankaali (Ajuga reptans)
pelargoni (Pelargonium 'Brocade Cherry Night')
keijunkukka (Heuchera)
koristeapila (Trifolium 'Dark Debbie')
isokirjopeippi eli värinokkonen (Solenostemon scutellarioides)
mustaselja (Sambucus nigra)
peikonpähkinä (Corylus avellana 'Red Majestic')
purppuraheisiangervo (Physocarpus opulifolius)


Kuten tässä kävi ilmi, mustia/tummalehtisiä kasveja löytyy jonkin verran. Joskus kasvi on oikeasti musta, mutta hyvin usein se taittaa joko violettiin tai punaiseen, ja silloin on vaikea sanoa minkä värinen kasvi itse asiassa on. Kasvin väri saattaa lisäksi näyttää hieman erilaiselta eri valossa ja kasvupaikassa. Oli miten oli, tummat kasvit antavat kauniita taustoja muille lehtiväreillä tai kukkiville kasveille. Ja täydellisiä ne ovat myös sellaisenaan, yksistään yksilajiruukuissa.

--Kirjoittelin Versoilevaan puolestaan punalehtisistä ruukkukasveista. Sinne pääset tästä.

--
Here I have listed some black/very dark coloured plants which are perfect as potted summer plants. Many of these are either bushes or perennials. All the same, they are very stylish in pots too.
--

/Sanna

Instagram   /   Facebook   / Pinterest   /   Versoileva   /   Bloglovin'   /   blogit.fi

SHARE:

4 kommenttia

 1. Täältäkin löytyy ruukuista oven pielessä tummalehtisiä kasveja ja väripilkkuna pinkit pelargonit. Ja upeilta näyttää.

  VastaaPoista
 2. Ihanat kuvat :) hyvää kesää toivotellen Suvi Kurula

  https://willakurula.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanaa kesää sinullekin! <3

   En ollut nähnyt kommenttiasi, koska en saa jostain syystä ilmoituksia kommenteista :(

   Poista

Kaunis kiitos viestistäsi!

Blogger Template Created by pipdig