28. toukokuuta 2016

Mahtavia puuhia kasvimaalla


Kasvimaa on tänä keväänä ollut se asia, johon olen halunnut panostaa. Viime kevät ja kesä menivät huhtikuun vauvan kanssa maailmaa ihmetellessä, joten siinä ei hirveästi kerennyt syötäviä kasveja ajatella. Eipä sillä, että ylimääräistä aikaa olisi edelleenkään, mutta sen vähäisen olen koittanut häärätä kasvimaalla.


Olen vaihtanut osittain kasvulaatikoiden multaa, kärrännyt kompostia ja tehnyt kunnon harsokaaret. Ennemmin minulla on ollut mitä ihmeellisimpiä kehnoja harsovirityksiä, mutta nyt on kunnon kaaret.


Tein kaaret vesijohtoputkesta (12 mm, Wirsbo-PEX 12x2) ja kiinnitin ne porakoneella sähköjohtoklipsuilla (ruuvikiinnike kipsilevyyn, 14-18 mm, pyöreälle johdolle) laatikoiden sisäpuolelle. Tästä kaaret on helppo vain vetaista pois, kun harsoja ei enää tarvita. Näppärää - ainakin toivon niin!


Olen kylvänyt oikeastaan kaikki siemenet ja laittanut lähes kaikki taimet maihin, myös mm. myrskikurpitsan taimet. Voi kuinka toivon saavani omia myskikurpitsoita syksyllä! Toissavuonna onnisti, viime kesänä ei.


Multana istutuslaatikoissa olen käyttänyt GreenCaren luomulannoitettua puutarhamultaa*. Se on ollut minulla käytössä monena vuotena, ja olen ollut varsin tyytyväinen. Tänä vuonna sain sitä blogiyhteistyön merkeissä. Puutarhanlaittajaa ilahduttaa ehkä kaikista eniten iso lavallinen multaa omassa pihassa kauden alussa, joten iso kiitos GreenCarelle!


Kasvimaahan sai viime keväänä pergolan ympärilleen. Se tuo mahtavasti korkeutta ja jämäkkyyttä muuten hyvin flättiin ja pieneen pihaan. Pergola tekee kasvimaasta kuin oman huoneen kasvihuoneen kyljessä.


Kasvulaatikoiden kaarien päälle laitetut harsot olen puntannut paikoilleen puisilla vanhoilla pyykkipojilla. Sain ne sattumalta tietämättä mitä niillä tekisin, mutta voi pojat, kuinka iloinen niistä olen! Ihan täydelliset tähän hommaan, ja vieläpä kauniit.


Kiinnitin kasvihuoneen varasto-osan seinään puisen laatikon hyllyksi ja viereen vanhan sipulilaatikon, johon saa puutarhan pientyökaluja roikkumaan. Vanha lankkupenkki, joka oli viime kesänä terassilla ja tänä keväänä Kevätmessuilla, siirtyi nyt kasvimaan kylkeen. 


Sain Fiskarsilta keväällä kokeiluun alumiinivartiset Light talikon ja pistolapion*, ja kyllä, I LIKE! Nämä ovat niin höyhenenkevyet, sirot, näppärän kokoiset ja kauniitkin vielä, että ne pääsivät paraatipaikalle. Siitä ne on helppo napata seinältä kasvimaatöihin mukaan.* Puutarhamulta saatu GreenCarelta blogiyhteistyön merkeissä.
** Light lapio ja talikko saatu Fiskarsilta blogiyhteistyön merkeissä.

I've been working on the garden plot lately. Almost all the seeds and seedlings are ready to grow!

/Sanna

Blogia voi seurata: BloglovinFacebookInstagramPinterest tai painamalla "Lukijat/Liity tähän sivustoon" -naviskaa blogin oikeassa reunassa.
SHARE:

21. toukokuuta 2016

Oho - miten tässä näin kävi?

Puutarhamyymälät ovat minulle kuin karkkikauppoja. I can't hold myself! Kaikki lähti liikkeelle mustasta petuniasta, syytän sitä. Sen kaveriksi täytyi saada tummalehtinen bataatti, pronssisara vaan huusi päästä mukaan, kaveriksi vähän hopealehteä ja valkoisia kukkia. Huh huh! Erittäin erikoinen yhdistelmä. Melkein nauratti, kun kotiin pääsin, kuinka tässä näin kävi?


Mutta siis, rakastan kukkia, eihän sitä voi kiistämään käydä. Halusin tänä vuonna tehdä myös sekaistutuksia, koska viime vuonna minulla oli vain yhtä lajia per ruukku. Keräilinkin nyt siis silmää miellyttäviä kasveja puutarhamyymäläkierroksellani. Harvoin minulla on itselle tehdessäni täysin selkeää suunnitelmaa mukana, mutta suuntaviivoja kyllä. Pari korkeaa, pari alaspäin kasvavaa, heiniä tuomaan keveyttä ja ehdottomasti eri väristen lehtien tuomaa kontrastia. Mutta, että näin villiä?


Ruukkuihin päätyi:
vasemmalla: pronssisara (Carex comans 'Bronze Form'), hopeavillakko (Senecio cineraria) ja peruspelargoni (Pelargonium)
keskellä: musta petunia, hopeinen kurry-yrtti eli italianolkikukka (Helichrysum italicum) ja arabiansulkahirssi (Pennisetum setaceum)
oikealla: hämähäkkikukka (Cleome hassleriana), höyhenheinä (Stipa teinufolia), koristebataatti (Ipomoea batatas), valkoinen verbena eli rautayrtti (Verbena) ja huopaitulehti (Kalanchoë beharensis).Kaikista suurimman sykähdyksen sai sydämessä aikaiseksi tämä komeus, mehipuu (Aeonium arboreum). (Eikö tämä mehipuu ole, myytiin nimittäin mehiruusukkeena (Echeveria)?) Toivon hänelle erittäin pitkää ikää :)Muutamia vinkkejä comboistutuksiin:
- lähde liikkeelle jostain kasvista, väristä, väriyhdistelmästä, ruukusta, tunnelmasta, kuvasta jne
- eri värisillä lehdillä on hauska leikitellä
- kasvien erilaiset kasvutavat ja -muodot täydentävät toisiaan
- mieti korkeat/matalat/riippuvat sekä iso- ja pienilehtiset
- muista heinät - niillä saa keveyttä
- voit hyvin yhdistellä kesäkukkia, perennoja, pieniä puita ja useita huonekasveja
- muista riittävän iso ruukku - kosteus pysyy kauemmin, joten sitä on helpompi kastella
- hyvä multa on tärkeää, itse käytin tänä vuonna Green Caren kesäkukkamultaa
- kesäkukkaistutuksissa luovuuden voi päästää täysin valloilleen
- ja seuraavana vuonna taas jotain ihan uutta
- and remember to have fun!
Viime vuonna sisäänkäynnissä oli hyvin harmaapainotteista, tänä vuonna tällaista. Kesäkukissa saa vuosittain luoda ja kokeilla uutta, jännää ja mielenkiintoista. Ja se niissä niin hauskaa onkin!

I created quite a surprising mix of summer flowers this year. Colour combination of white, bronze, blackish, green and silver may not be the most common combo :) 

/Sanna

Blogia voi seurata: BloglovinFacebookInstagramPinterest tai painamalla "Lukijat/Liity tähän sivustoon" -naviskaa blogin oikeassa reunassa.
SHARE:

5. toukokuuta 2016

Terassin uudella pöydällä vihertää


Terassin sisustaminen on yksi kivoimpia kevätpuuhia mitä tiedän. Talven jäljiltä saa aloittaa vähän kuin puhtaalta pohjalta, katsoa huonekaluille parhaat paikat, tuoda paikalle ne esineet ja kasvit, kun sillä hetkellä tuntuu hyvältä. Tähän terassin nurkkaan suunnittelin laittavani alkuvuodesta kirpparilta löytämäni mäntypuisen pöydän, joka valkoiseksi maalaamisen ja pellavaverhon ympärilleen saatuaan käväisi Kevätmessuilla. Messujen jälkeen sen tuohon nostin, ja siihen se jää. Verhon taakse saa kätevästi mm. multasäkkejä ja muuta sälää.

Sivupöytien paras puoli on se, että niiden päälle voi koota kokonaisuuksia, jotka omaa visuaalista silmää miellyttävät, ja näin tuovat persoonaa sisustukseen. Kokosin tähän parit mustat taulunkehykset, eukalyptuksia, lankaköynnöstä ja ihanat pikkutammet. Ruostunut metallitarjotin - joka kokoaa pikkuesineet ja ruukut kokonaisuudeksi - on Zetasista.
Mahtavaa tämä vihreys, niin terassilla kuin puutarhassa - ja kaikkialla! Niin monta kuukautta tätä on odotettu, ja nyt se kaikki on täällä. Love it!

Ihanaa päivää ihanaiset <3

I like side tables, where you can style and decorate set ups which you like. With that, you bring personality to your surroundings.

/Sanna

Blogia voi seurata: BloglovinFacebookInstagramPinterest tai painamalla "Lukijat/Liity tähän sivustoon" -naviskaa blogin oikeassa reunassa.
SHARE:
Blogger Template Created by pipdig