6. lokakuuta 2015

Syksyn ihastuttavat koristekaalit


Yhteistyö: Kauniisti kotimainen
Minulla on kuulkaas meneillään koristekaalien ihailukausi. Ne ovat päässeet tänä vuonna aika korkealle syyskasvirepertuaarissani. Kaalit sopivat tähän vuodenaikaan niin mallikkaasti, sekä leikkokaalit sisällä että koristekaalit ruukuissa ulkona, ja tietysti lehtikaali ja muut sukulaisensa lautasella. 


Ennen olen ostanut koristekaaleja lähinnä lisukekasveiksi, mutta kyllä nämä näyttävät erityylikkäiltä tällä tavalla yksittäin. Varsinkin, kun nämä yksilöt ovat hieman tavanomaista isompia, ja siis todella muhkean kokoisia komistuksia. Tykkään todella!


Ja tuo puu? Se on alkukesästä kasvimaalle istuttamani parsakaali, joka ei koskaan tehnyt itse parsakaaleja. Se vain kasvoi ja kasvoi pituutta, kunnes jossain vaiheessa totesin, ettei tuosta taida mitään tulla, ja siirsin taimen ruukkuun. Tai puuhan tuo siis pikemminkin on :) Kokoa on pitkästi yli metri. Hieman isommassa ruukussa se vain saisi olla, koska multa kuivuu aurinkoisella säällä nopeasti. Vaikka eihän tuo nokkiinsa ota, vaan nostaa nuutuneet lehdet pian hörpyn saatuaan. Aika magee syyskasvi, vai mitä?


Viime yö oli täällä Espoossa ensimmäinen pakkasyö. Mittari näytti alimmaksi -2 astetta. Hienosti kaalit ja muut pientä pakkasta kestävät kasvit mm. eukalyptukset ja oliivit sen kestivät. Täytyy kuitenkin talvetettavat kasvit kiikuttaa pian kellariin, ettei pääse vahinkoja käymään, sen verran kovia yöpakkasia on luvattu.

Koristekaalien hoito-ohjeita:
- erittäin hyvä lisä syysistutuksissa tai yksittäin
- lajikkeilla eri värisiä lehtiä ja ruusuke eri tavoin muotoutunut, lisäksi lehden reuna voi olla sileä, ryppyinen tai liuskainen
- viihtyy auringossa
- säännöllinen kastelu, kestää kuitenkin lievää kuivahtamista
- ei säikähdä pikkupakkasia
- jäädyttyään kunnolla pitää muotonsa kauniisti, jollei lämpötila kipua uudelleen plussalle

Ornamental cabbages look amazing in a pot as well as in a vase. I think I got a bit of a modern look by using them alone, not part of a mixed planting. The big "tree" is a broccoli, which didn't make any broccolis to eat. I moved it from the vegetable plot to the pot after realizing it is a true autumn beauty. 

/Sanna

Blogia voi seurata: BloglovinFacebookInstagramPinterest tai painamalla "Lukijat/Liity tähän sivustoon" -naviskaa blogin oikeassa reunassa.
SHARE:

10 kommenttia

 1. Onpas hauska tuo parsakaalipuu! :) Erittäin luovaa ajattelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se oli vaan ihan pakko siirtää ruukkuun, niin upea ilmestys se on :)

   Poista
 2. Kaunista!
  Ja tuo parsakaalipuu on ihan huippu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Todella veikeä tapaus ja mielettömän koristeellinen :)

   Poista
 3. Ihan törkeen hieno puu<3!!!
  Joskus epäonnistumisetkin voi kääntää onnistumisiksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö, tuosta ei syyskasvi kyllä komeemmaksi voi muuttua! Tämä oli kyllä tällä kertaa epäonnistuminen, joka ei haittaa yhtään <3

   Poista
 4. Koristekaalit ovat ihania. Itse tutustuin näihin viime syksynä ja nyt ne ovat ihan lemppari syyskasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on todella komeita tapauksia. Kiva kuulla, että olet samaa mieltä :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Pia, näköjään syksylläkin voi olla kaunista :)

   Poista

Kaunis kiitos viestistäsi!

Blogger Template Created by pipdig