9. heinäkuuta 2015

Kasvimaa likes pergola (?)


Kasvimaa sai tänä keväänä päällensä pergolavirityksen. Mietin pitkään mitä keksin laatikkokasvimaalle muun muassa köynnöstäville kasveille pysyväksi tueksi, hieman tuomaan varjoa ja samalla näyttävyyttä aikalailla tasaiselle pihalle. Olen tätä nykyä hyvin ihastunut moderneihin pergolarakennelmiin, joten päädyin sitten rakennuttamaan sellaisen.


Halusin köynnöstueksi pergolapylväiden väliin raudoitusverkot niiden karun tyylin vuoksi. Pidän niiden väristä ja eleettömyydestä todella paljon. Siinä ne nyt saavat olla vuodenajasta riippumatta, joka on todella iso plussa.

Pergola tuo myös hieman varjoa, koska pihalla ei (vielä) isoja puita ole. Sitä kaipaan erityisesti silloin, kun aurinko porottaaa kuumimmillaan. Siinä suhteessa pergola on tosin tänä kesänä ollut tarpeeton - aurinkoa kun ei ole kiusaksi asti näkynyt. Lisäksi rakennelma on komean järeä, joten se tuo pihalle näyttävyyttä.

Tällainen pergolarakennelma koristekasveineen pöytä- ja sohvaryhmän päällä olisi myös aivan ihana, mutta omalle pihalleni sellaista ei enää mahdu. Ehkä seuraavaan sitten :) Olisikin todella mielenkiintoista (ja helpompaa!) suunnitella uusi piha alusta asti nyt, kun olen yhden sellaisen suunnitellut, tehnyt ja elänyt sen kanssa.

Ihastelin Pinterestissäkin pergoloita ennen kuin tämän suunnittelin, ja kokosin tykkäämilleni malleille oman boardin. Käy vilkaisemassa, jos kaipailet inspistä tämän tyyppisen rakennelmaan.

En ole vielä varma oliko tämä kaikista typerin toteutettu pihaidea ever, mutta komia se ainakin on! Ja omalla pihallaanhan näitä päähänpinttymiä on hyvä kokeilla. Käyttökelpoisuus selviää käytössä sitten vuosien myötä :)

Toivottavasti tämä kasvimaa likes pergola!

/Sanna
SHARE:

23 kommenttia

 1. UPEA! Ja ehdottomasti tyylikäs kokonaisuus!

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana! ja kävinkin heti pinnailemassa itsellekin pergola-ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Kiva kuulla, että oli samanlainen maku :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Minna - mukava kuulla, että tällainen design miellyttää!

   Poista
 4. Huippukaunis ja toimiva! Minusta tämä on parhaimpia pihaideoita ever ♥ Meilläkin on leikkimökin kupeessa pieni raudoitusverkkoseinä, josta uupuu köynnös.
  Vielä on tarkoitus rakentaa sellaiset pylväät ja niistä muodostuu köynnösportti... ehkä tänä kesänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - toivon todella, että idea oli järkevä!

   Kuulostaa hienolta tuo sinunkin design! Yllytän sinut ihan puutarhabloggaajaksi, mutta olisipa hienoa nähdä tämäkin blogissasi :)

   Poista
  2. Yllytä vaan, sekablogi luvassa jatkossakin. Tosin tulossa on syksyllä remppaa, hömppää ja puutarhaideoitakin ;)

   Poista
 5. No siis aivan todella upea! Miten edes ajattelet että tämä ei olisi superjuttu??! :) Ihanaa ryhtiä ja korkeuseroja. Super! Ja muutenkin tosi ihana piha - valkoinen kate on todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos - mukava kuulla, että miellyttää silmää :) Kyllä tämä piha on aivan toimiva, puuhaa siinä on, mutta supertouhujahan ne on <3

   Poista
 6. Aivan mielettömän upea! Jäin miettimään samankaltaista ratkaisua meidän pihan yhdelle oleskelualueelle joka on tällä hetkellä ihan tyhjillään. Nuo raudoitusverkot ovat loistava idea. Olet kyllä taitava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tekisin ihan samanlaisen myös oleskelualueelle, mutta se ei ole mahdollista tässä pihassa. Olisi todella hienoa, kun köynnökset esim. kärhöt kasvaisivat verkkoa pitkin. Siinä laittaisin verkon myös katolle, jotta saisin vihreän katoksen aikaiseksi.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, kiitos! Aika järeä kompleksihan tuo on :)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Thanks Kati! Eihän kasvimaa tarvis noin kookasta rakennelmaa, mutta halusin myös näyttävyyttä :)

   Poista
  2. Olitkin käynyt mun blogissa.Vähänkö mua nauratti, kun näin sun postauksen aiheen. Kellä muulla tulee mieleen rakentaa kasvimaalle oma pergola? :D Ei ihme, että diggaan sun tyylistä. Mä olen miettinyt tota sun kasvimaan tyyppistä pergolaa raudoitusverkkoineen oleskelualueelle. Tosin mustan värisenä.

   Poista
  3. Kuulostaa sekin suunnitelma aivan todella hienolle! Täysmusta kokonaisuus = aivan superb juttu!!

   Poista
 9. Tosi hieno ja antaa todella näyttävyyttä!
  En tiedä tykkääkö kasvimaa pergolasta, mutta I like it! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttävyys oli yksi asia jota hain, kun suunnittelin tätä - ja siinä se onnistui kyllä kivasti. Ja ainakin herneet tuntuvat viihtyvän oikein hyvin :)

   Poista
 10. Moikka! Minkä kokoisia nuo pattingit ovat (pituus ja paksuus)? Entä millä tavalla olet asettanut ne maahan? Entä raudoitusverkon paksuus? Saako raudoitusverkkoa haluaminaan paloina esim. K-raudasta?

  VastaaPoista

Kaunis kiitos viestistäsi!

Blogger Template Created by pipdig