11. heinäkuuta 2015

Crazy punaharmaavihreä kukkapenkki


Mietin tuossa, kuinka kutsuisin tätä kukkapenkkiäni. Siinä on perennoja, joiden lehdet ja kukat ovat punaisia, harmaita, vihreitä ja valkoisia. Se on todellinen sekoitus eri värejä ja eri korkuisia kasveja, jotka kaikki on istutettu hyvin epämääräiseen järjestykseen. Symmetriasta ja korkeuserojen tasaisesta laskusta, tai eri aikaan kukkivien kasvien harkitusta yhdistelmästä ei ole tietoakaan. Eihän tällainen penkki voi olla mitään muuta kuin crazy! 


Mutta, kun minä halusin ensimmäiseen omaan pihaani tällaisen levottoman väriyhdistelmäpenkin. Olin haaveillut siitä vuosia, enkä kyllä kadu yhtään! Lakan betonisista antiikkimuurikivistä tehty kukkapenkki tasoittaa nurmikon ja korkeammalla olevan terassin korkeuseroa. Jykevä ja moderni kohopenkki luo tyynen pohjan tälle hyvin sekavalle ja leikittelevälle kasvikombolle. Niiden kontrastissa tämän penkin juju piileekin.Mixissä on punalehtisistä kasveista japaninvaahteroita (Acer palmatum 'Bloodgood' ja 'Atropurpureum' ), keijunkukkia (Heuchera 'Purple Petticoats') ja pihakäenkaalia (Oxalis fontana 'Rufa'). Harmaan ja hopean sävyjä penkkiin tuovat nukkapähkämö (Stachys byzantina 'Silver Carpet' ja 'Silky Fleece') ja ohotanmaruna (Artemisia schmidtiana 'Nana' tai 'Silver Mound').

Perusvihreitä kasveja lehdistöltään edustavat komeamaksaruoho (Sedum 'Herbstfreude'), valko- ja pinkkikukkainen lehtoängelmä (Thalictrum aquilegifolium), valkokukkainen lehtoakileija (Aquilegia vulgaris 'Green Apple'), siniheinä (Molinia caerulea 'Edith Dudszus') ja kolme erilaista laukkaa (Allium).


Tykkään kaikista noista kasveista ihan hirmuisesti. Ehkäpä kuitenkin kaikista ihanin on ohotanmaruna. Se on hento ja ilmava, mutta kasvattaa kuitenkin tiiviin pehkon. Ja väri on tietysti ihan nappi!! 

/Sanna
SHARE:

14 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Anni - tykkään itse tuollaisista vähän hullummistakin väriyhdistelmistä.

   Poista
 2. Kyllä on ihana crazypenkki ♥ Tykkään epäsymmetriasta yli kaiken! Alliumeja pihamme vielä uupuu :) Ne ovat niin nättejä penkissä ja maljakossa. Tuo nukkapähkämö näyttää kukoistuksessaan kauniilta mutta miten syksymmällä, onko hirveä rääkkänä ja rumilus penkissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati <3 Viime kesänä leikkasin kukkavanat pois ennen kukintaa, tänä vuonna se jäi. Kukat tuntuivat olevan kimalaisten suurta herkkua, joten hellyin ne niille jättämään, ja kivalta ne näyttääkin. Leikkaan sitten kukinnan jälkeen pois. Lehdistöönhän tämän kauneus kuitenkin perustuu. Ja tuo Silver Carpet -lajike ei tunnu tekevän kukkavanoja ollenkaan.

   Poista
 3. Mahtava kukkaispenkki! Ja nuo antiikkikivet natsaavat niin hienosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Niiden kivien simppeliys rauhoittaa muuten ihan tosi sekavaa penkkiä. En usko, että tämä toimisi perinteisessä maassa olevassa kukkapenkissä niin hyvin.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Thanks - onhan tuossa kasveja ja värejä vaikka muille jakaa :)

   Poista
 5. Eihän tuo ole mitenkään tavanomainen penkki, mutta musta se on tosi tasapainoinen ja seesteinen, koska värimaailma on niin hallittu ja tasainen. Hyvät kasvivalinnat. Mahtavaa kun jaksat luoda uutta etkä mene ihan perinteisellä kaavalla. Toi kivi on mun suosikkeja. Olet oikeassa, että se on kuin tehty noille kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kuulla ettei suunnittelijalta tullut täystyrmäystä :) Tässä on menty hyvinkin fiiliksen mukaan. Omassa pihassa on kiva tehdä tällaisia kokeiluja.

   Poista
 6. Tosi kaunista ja ihana sekamelskaista. Tykkään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - sekamelskaistapa hyvinkin - hyvä sana kuvaamaan tätä kukkapenkkiä :)

   Poista
 7. Tiedätkö, olen tänä kesänä ihastunut erityisesti näihin väreihin. Muokkasin takapihan kukkapenkkiä juurikin noilla väreillä. Hopeanharmaata ei tosin ollut noin paljon, koska keksin sen vasta viime metreillä, kun mietin mitä väriä penkki kaipaisi. Olisin varmasti laittanut hopeanharmaata enemmän, jos olisin nähnyt tämän sinun penkkisi aikaisemmin. En ole asiasta vielä postannut, olen odottanut että jakotaimet vähän reipastuisivat. Mulla on penkissä purppurakeijunkukkaa, valkoista verikurjenpolvea, kaunopunahattua, hopeamarunaa sekä vähän säväystä antavaa litlle lime-hortensiaa, jonka kukka muuttuu limestä punertavaan kesän edetessä.
  Mä tykkään aivan valtavasti tästä sun crazystä penkistä, itseasiassa olen ihan crazynä siihen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kivalta yhdistelmältä tuo sinunkin penkkisi! Omalla pihalla on niin ihanaa luoda uutta! Jos ei miellytä, niin seuraavana kesänä muutosta vaan :)

   Poista

Kaunis kiitos viestistäsi!

Blogger Template Created by pipdig