8. huhtikuuta 2015

Alkukevään parhaat - valkokukkaiset sipulikasvit

Ne ne on, kevään parhaat eli valoa loistavat valkokukkaiset sipulikasvit. Omassa pihassani ei maasta vielä jouluruusujen lisäksi kukkia puske, joten nämä sipulikasvien ruukkuversiot ovat edelleen silmäteriäni. Huolettomia, pitkään kukkivia ja kertakaikkisen kauniita, siis mainioita kerrassaan! Terassilla tällä hetkellä loistavat helmililjat, perunanarsissit ja hyasintit.

Tänä vuonna olen ilahtunut hyasinttien tulosta yhä vahvemmin myös kevään kukkivaksi ulkokasviksi. Se on erittäin varteenotettava lisä ruukkusipulikasvien joukossa. Hyasinttien upeat värit sopivat kilpasille kevätauringon kanssa, ja näkyipä pääsiäisen tienoilla mageita keltaisia, sekä ruukuissa että leikkona. Valkoinen on kuitenkin ehdottomasti lempparini, sekä hyasinteissa että helmililjoissa! 

Myös perunanarsissit (Narcissus 'Bridal Crown') ovat olleet suosittuja tänä keväänä (samoin kuin monet muutkin eri narsissilajikkeet). Näitä valkokukkaisia ihanuuksia on näkynyt kaupoissa ja hyvin monissa somepäivityksissä, mikä on todella ilahduttavaa. On mukavaa saada eri narskulajikkeita perinteisen teten rinnalle.

Perunanarsissin kauneuden kruunaa ihana tuoksu, joka teteltä puuttuu kokonaan! Perunanarsku menee samalla tavalla sekä sisällä, että ulkona, kuten kaikki muutkin sipulikasvit, mutta kukinta kestää ulkona kauemmin. Pakkasenkestävyys ei ole ihan teten luokkaa (lisää teteistä täällä). Omani ovat olleet tänä keväänä ulkona öitä, jolloin pakkanen on kivunnut ainakin viiteen asteeseen, jos ei enemmänkin, ja hyvin on mennyt. Kun perunanarsissi nuokahtaa oikein kylmässä tai lumisateen painosta, sen kukat ovat sen verran raskaat, että varret saattavat taipua painolastista. Näin ollen perunanarsissien kanssa saa olla pikkasen teteä tarkempana.


Alkukevät kuuluu näille ihanuuksille. Pian sää alkaa kuitenkin olla sen verran kohdillaan, että muutkin kukat pääsevät valloittamaan puutarha- ja kukkahullut. Olenko koskaan maininnut, että rakastan kevättä ;) Ihana, ihana kevät

/Sanna 
SHARE:

12 kommenttia

 1. Kauniita valkoisia sipulikukkia ja ihanat kuvat! Onko tuo kukkien alla oleva hauska tarjotin omaa tuotantoasi vai oletko löytänyt sen jostain? Täällä toinen kevätihminen, joka rakastaa valkoisia sipulikukkia toivottelee mukavaa päivää sinulle hurjan tuulen keskeltä ♥

  VastaaPoista
 2. Kiitti! Puinen tarjotin on vuosia vanha löytö Hollannissa asuessani. Viime kesänä maalasin sen vihdoin valkoiseksi. Käytän sitä tosi paljon, etenkin just terassin pöydällä. Mukavaa päivän jatkoa myös sinne!!

  VastaaPoista
 3. Kevät(kin) on kyllä kukkiensa puolesta ihanaa aikaa! Perunanarsissi on omakin lempparini jo monen vuoden takaa, mutta valkoisille helmililjoille lämpenin vasta tänä vuonna. Ja hyasintistakin tuli kertaheitolla kevätkukka, kun kohdalle osui juurikin ne keltaiset leikkoversiot! Niin se mieli muuttuu. Eikä vähiten juuri tällaisten ihanien blogien ansiosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkamaailmassa mielen muuttuminen on niin helppoa! Aina löytyy kaikkea ihanaa, uusia lajikkeita, ja välillä jopa uusia kasveja. Ja niin moni asia näyttää ihan erilaiselta erillä tavoin laitettuna. Ja tervetuloa Muusa Kukkalaan!!

   Poista
 4. Mä rakastan myös perunanarskuja, kuten kaikkia muitakin valkoisia kukkia. :)
  Mun blogissa on sulle haaste. Mutta älä ota stressiä, jos et ehdi tai välitä vastata.

  VastaaPoista
 5. Ai ai...nuo perunanarsissit ovat niin suloisia!!
  Tuoksu tulvii melkein tänne asti!
  Ja hyasintti ja muscari valkoisina pilvenhattaroina vierellä...kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perunanarskujen ja hyasintin tuoksu yhdessä on aikas huumaava kombo! Ja kauniitakin vielä - kukkamaailma antaa parastaan :)

   Poista
 6. Bridalit ovat omia suosikkejani, mutta ulkona :) Tuoksu on ihana, sisällä vaan liian voimakas. Kauniit valkoiset morsiuskruunut ♥ Upea tarjotin! Aavistin, että Hollannista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morsiuskruunu olisikin niin paljon kauniimpi nimi, kuin perunanarsissi. Paljon kuvaavampi tälle kaunokaiselle :)

   Poista
 7. Moikka! Munkin täytyy varmaan hakea kaupasta omat perunanarsissit. :) Yritin tänä talvena hyötää Plantagenin alelaarista syksyllä löytämiäni perunanarsisseja. Luin jostain niiden olevan siinä mielessä helppoja hyödettäviä, etteivät ne vaadi niin pitkää kylmäkäsittelyaikaa. Mutta: parhaillaan niissä on semmoiset 5 sentin versot vasta päässä....

  Että se niistä jouluperunanarsisseista, ja pääsiäisperunanarsisseista... tuskin tulee vapuksi.. katsotaan tuleeko kukkia ollenkaan :D Höh, ja ens syksynä revanssi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kokeileminen on aina hauskaa, eikä siinä vaikka ei aina niin onnistuiskaan. Aina voi kokeilla uudelleen, ja aina oppii uutta! Kyllähän tuo nyt jo kuulostaa ihan hyvältä. Mitä jos tuot hetkeksi sisälle lämpimään?

   Poista

Kaunis kiitos viestistäsi!

Blogger Template Created by pipdig