29. tammikuuta 2015

#tulppaanitorstai - papukaijat pulloissa


En voi vastustamaan näitä pikkasen erilaisia tulppaaneja. Papukaijatulppaaneilla on kivan röpelöiset ja muhkuraiset terälehdet. Ja kun nämä ovat vieläpä valkovihreitä, kombo on minulle erittäinkin sopiva :)

Koska itse kukka on jo tosi näyttävä, se ei paljon muuta kaipaakaan. Säästän paljon erilaisia pulloja ihan vain siksi, että niitä voi käyttää hyvin monenlaisiin kukkajuttuihin maljakoiksi. Tähän otin kaapista kasan vesi- ja mehupulloja, ja laitoin ne betoniselle tarjottimelle. Vettä vain pulloihin ja varret perään. Pullojen ympärille kiedoin vielä narua ikään kuin tuomaan ne paremmin yhdeksi kokonaisuudeksi. Pullomaljakkoyhdistelmillä saa mielenkiintoa ja runsautta mille vain leikkokukkanipulle.


Tässä on käytetty:
nippu papukaijatulppaaneja
9 erilaista lasipulloa
betoninen tarjotin
valkomustaa paperinarua

Tähän saakka tehdyt muut #tulppaanitorstai-ideat:


1. Villan suojissa
2. Varret kiepillä ja lehdet rullalla
3. Riippuvat tulppaanit
SHARE:

23. tammikuuta 2015

Perjantaioksat

Halusin toivotella ihanaa viikonloppua näiden perjantaioksien kera. Tällaiset puuvartiset ja oksamaiset, mutta silti hennon oloiset kasvit maljakoissa miellyttävät. Ja kaikki millä saa eloa sisustukseen, kun ulkona on nyt NIIIIIN talvi, on minulle todella suurta plussaa! Näissä astioissa on vahamyrttiä eli vahakukkaa (Chamelaucium uncinatum), eukalyptusta (Eucalyptus cinerea) ja tuo lehti kuuluu kasville nimeltä huopaitulehti (Kalanchoë beharensis).

Eukalyptus on yksi todella suuri suosikkini. Niitähän saa monia erilaisia; mm. pitkälehtisiä, pyöreitä pieni- ja isolehtisiä, rentovartisia ja vähän jämäkämpiä tapauksia. Ja puina, vähän etelämpänä kuin meillä, ne ovat minua aina ihastuttaneet jotenkin erityisen paljon. Siitä tulikin mieleeni, että tänä kesänä niitä on saatava kesäkukiksi! Ja vielä, eukalyptusten tuoksuhan on huumaava, vaikkakin minulle niistä tulee huono olo, jos joudun tuoksuttelemaan niitä liiaksi. Mutta näin kotona ja pienissä määrin, ne antavat aivan ihanan raikkaan tuoksun!


Haluan myös toivottaa tervetulleeksi uudet lukijat! Mukavaa, kun olette eksyneet tänne ja vieläpä liittyneet lukijaksi <3 Mahtavaa!
SHARE:

22. tammikuuta 2015

#tulppaanitorstai - riippuvat tulppaanitHyvää tulppaanitorstaita! Tässäpä seuraavan hyvin yksinkertaisen idean vuoro. Tulppaanithan tunnetusti kasvattavat vartta vielä maljakossakin, riippuen hieman lajikkeesta. Samalla ne lähtevät taipumaan suuntaan jos toiseenkin. Eikä siinä mitään, kaunista sekin, mutta tällä kertaa halusin kuitenkin tuoda varret framille, joten tein asettelun hieman toisin.

Tein washiteipillä ristikon korkean maljakon päälle, ja sujautin tulppaanit sen varaan riippumaan. Tällä tavalla sain varret jotenkin uudella tavalla esille, ja kukat jämptisti samalle tasolle. Pituuskasvu ei haittaa, ja kukat pysyvät juuri siellä minne olen ne laittanutkin.

Tässä on käytetty:
- 42 cm korkea maljakko
- violettia ohutta washiteippiä
- nippu violetteja ja pinkkejä tulppaaneja

Tähän saakka tehdyt muut #tulppaanitorstai-ideat:SHARE:

15. tammikuuta 2015

#tulppaanitorstai - varret kiepillä ja lehdet rullalla

Otan usein osan tulppaanien lehdistä pois ennen niiden asettelua. Halusin nyt ne lehdetkin käyttöön kompostin sijaan. Hetken niitä pyöriteltyäni päätin kääräistä ne rullalle. Rullat kiinnitin erittäin ohuella mustalla rautalangalla, jotta ne pysyisivät ryhdikkäästi kiinni.

Sitten kieputtelin tulppaanien varret laakean kulhon reunoille, ja asettelin lehtirullat keskelle jäävään tyhjään tilaan. Pikkasen vettä perään ja tulppaanit lehtirullilla oli valmis!


Tässä on käytetty:

nippu valkoisia tulppaaneja ja niiden lehtiä
mustaa, ohutta floristien rautalankaa
laakea Blomster kulho Ikeasta

Mukavaa torstaita, ja lähestyvää viikonloppua kaikille!
SHARE:

14. tammikuuta 2015

My HYGGEInspiroiduin niin Divaanilehden tammikuun numeron hyggeilystä, että halusin koota joitain omia hyggejuttujani myös tänne. Jotenkin ihana sana ja tarkoitus. Se on tanskaa ja  meinaa asioita ja olotilaa talvisessa kodissa ja mielessä. Kotoisa, kotoilu, lämpö, tunnelma ja talvinen hyvinvointi kuvaavat sitä ehkä jollain tavalla. Hygge auttaa pimeän talven yli, tekee siitä jotenkin mukavampaa ja ihanampaa. Voi myös ajatella, että hyggen mahdollistaa talvi, ja siihen liittyvät asiat, joita ei välttämättä edes olisi ilman neljättä vuodenaikaamme. Jotenkin ihan vastaavaa käsitettä meillä ei ole, tai minulla ei ainakaan tule mieleen. Tuleeko sinulla?


Yleisesti kodissani hyggejuttuja ovat varmastikin valkoiset puusyykuvioiset lattiat, tosin pehmeyttä ja lämpöä tuovia mattoja en juurikaan käytä. Ehkä pitäisi, samoin verhoja, tuomaan siis lisää lämpöisyyttä. Takkaa poltetaan kerran/kaksi päivässä. Ruuat ovat kieltämättä aika tuhteja. Kokataan ja leivotaan lasten kanssa. Muutenkin heidän kanssaan puuhataan sisäjuttuja, jotka ovat erilaisia verrattuna kesän pihajuttuihin.Talvella joka paikka pursuilee taljoja, vilttejä ja tyynyjä, vaikka niitä kaikkia ei edes tarvitse, ainakaan samaan aikaan. Toki tunnelmaa ne tuovat! Pallovaloja roikkuu siellä täällä. Tunnelmavaloja muutenkin ja kynttilöitä. Kotosalla hiiviskelen joko villasukat tai lämpimät tossut jalassa, villapaita ja leggarit päällä. Ehkä se on sitten hyggeasuni. Omaan kotoisuuteeni ja viihtyvyyteeni vaikuttavat tietysti hyvinkin paljon kasvit ja kukat. Terassi, joka näkyy olohuoneen ikkunasta, on sisustettu talveen. Ihana paikka, jossa takkatulen ääressä olisi mukava enemmänkin lukea vaikka lehtiä, olisi tietenkin sohvan nurkka, johon on rakennettu lämmin sohvapesä.Keräsin myös Pinterestiin hyggeilyjuttuja. Ainakin minä sain tehoja tästä talven lämpöisestä ajatuksesta ja muistutuksen, että kyllä tästäkin vuodenajasta voi nauttia, omalla tavallaan. Jos kesällä kerkeää sisällä käydä juuri juuri kääntymässä, talvella pääosin aika menee sisätiloissa. Nautitaan nyt siis vielä sitten siitä :)

Mitä sinulle nousee hyggeilystä mieleen?
SHARE:

13. tammikuuta 2015

Vuoden 2015 trendeistä / sisälläSisätiloissa selkeästi the juttu on edelleen viherkasvit. Vihersisustaminen on trendi kunnon T:llä, ja kasvit ovat osa sisustusta. Esim. sköna hemissä (1/2015) on ihanan vihreä juttu (kuva yllä). Kasveista mm. isot ja rehevät jättipeikonlehdet (Monstera deliciosa), jämäkät lyyraviikunat (Ficus lyrata) ja suloiset pyöreälehtiset kilpipiileat (Pilea peperomioides) ovat nyt in.  Kasveilta haetaan näyttävyyden lisäksi helppoutta, joten erilaiset kaktukset ja mehikasvit ovat lehtevien kasvien lisäksi hyvin suosittuja. Inspiraatiokuvia viherkasveista löytyy mm. Pinterestistäni. Myös yrttien itse- ja jatkokasvatus kiinnostaa sisällä edelleen.


Kaikki mikä vihertää, mahtuu trendiin mukaan. Kasvit ovat joko perinteisesti ruukuissa, mutta niille keksitään koko ajan uusiakin tapoja pitää esillä, esimerkiksi valaisimissa, väärin päin roikkumassa, kosteutta kestävissä paperipussukoissa, kangaspusseissa, koreissa ja tietenkin amppeleissa. Erittäin trendikäs laittaa viherkasvitkin lasisiin astioihin juuret ja mullat näkyvillä. Seinäpuutarhoja käytetään etenkin julkisissa tiloissa. Pienemmälläkin panostuksella luonnon kauneutta saa sisälle, kun tuo maljakoihin ja astioihin oksia, heiniä, sammalta, lehtiä tai esimerkiksi tammen taimia juurineen lasisissa pulloissa. Kasvien yhteyteen sopivat hienosti bambu- ja rottinkikalusteet, joilla saadaan ulkotilamaisia ulottuvuuksia sisälle. Joten ei pelkästään siirretä sisätiloja ulos, vaan myös toisinpäin.

Väreissä vallalla ovat mm. sininen, vihreä, Pantonen viininpunertava marsala, kupari, luonnonvärit, murretut, pastellit, valkoinen ja lisäksi hyvinkin kirkkaat värit.
SHARE:

9. tammikuuta 2015

Vuoden 2015 trendeistä / ulkona

Näin vuoden alkajaisiksi on mielenkiintoista tsekkailla vähän trendejä. Kirjoitin viime talvena vuoden 2014 trendeistä, ja hyvin samoilla linjoilla mennään edelleen. Puutarhatrendit eivät muutu merkittävästi vuosittain. Puutarhoilta ja kasveilta haetaan luonnollisuutta, hyvinvointia ja oman tyylin jatkumoa sisältä ulos.

Viime kesän Chelsea Flower Show'sta tulee aina joitain asioita, ohessa myös niistä, vaikka kirjoitinkin jo Lontoosta viime kesänä. Tässä postauksessa keskityn vain ulkotiloissa havaitsemiini juttuihin, ja myöhemmässä postauksessa sisätilojen trendeihin.


LUONNOLLISUUS
Luonnonmukaisuus ja luonto itsessään ovat tärkeitä. Ihmiset haluavat omalla toiminnallaan parantaa elinympäristöään, toimia ympäristöystävällisesti, eivät pilata sitä. Käytetään mielellään biologista torjuntaa ja kitketään käsin. Monimuotoisuus, kierrätysmateriaalit ja kompostointi. Halutaan suojapaikkoja hyönteisille ja perhosia houkuttelevia kasveja. Kanat ja mehiläiset kiinnostavat. Oman kasvuvyöhykkeen ja kasvupaikan kasvit kasvavat pihalla hyvin, eco-chic gardens. Eli paikka määrittelee puutarhan, esim. metsäpuutarhat ja kuntta. Luonnon- ja maatiaisperennat ja muut paikalliset kasvit ja kannat, esim. koiranputki (Anthriscus sylvestris), lehtoängelmä (Thalictrum), ohdake (Cirsium), tähtikesäputki (Orlaya grandiflora), villiyrtitEi haluta suureellisia, vaikeasti hoidettavia pihoja, vaan helppohoitoisia, "bed head" look. Luonnolliset, vapaana virtaavat linjat kukkapenkeissä.

Väreistä violetti, purppura ja sininen, vaaleanpunainen, oranssi ja keltainen, ruosteen väri heinissä ja kukissa sekä valkoinen ja vihreä. Niittymäisyys, heinät, puna- ja tummalehtiset kasvit, keijunkukka (Heuchera), punalehtiruusu (Rosa glauca), tummalehtinen ja -vartinen punakoiranputki 'Ravenswing'. Lisäksi akileijat (Aquilegia), tähtiputki (Astrantia), kurjenmiekka (Iris), sormustinkukka (Digitalis) ja lupiini (Lupinus).ELÄMÄNTYYLIPUUTARHAT
Omat mieltymykset, arvot ja elämäntyyli näkyvät myös ulkotiloissa. Värimaailma ja tyyli toistuvat sisältä ulos. Molemmista halutaan oman näköisiä ja yksilöllisiä. Olohuone ja keittiö ovat kesällä pihalla, jossa grillataan, syödään, leikitään, pelataan, seurustellaan, viihdytään, garden-tainment. Iso terassi.

HYVINVOINTIA VILJELYSTÄ
Puutarhaa ei välttämättä pidetä kauneuden takia, vaan kasvatetaan ruokaa, oman ja muiden hyvinvoinnin vuoksi. Terveellisyys. Haluamme puhdasta ruokaa, ja itse kasvatettuna se sitä on. Tilaan kuin tilaan löytyy viljelyratkaisuja. Viljellään lavoissa, pusseissa, erilaisissa astioissa, kasvihuoneissa, parvekkeilla, joutomailla, sisällä. Viljelyalueella myös viihdytään, ja ne ovat kauniita. Kaupunkiviljely, liikuteltavat kasvualustat, voimaruoka, marjat, lehtikaali, basilikat, mintut. Hyötyviljelyssä tavoitellaan helppoutta.
SHARE:

8. tammikuuta 2015

#tulppaanitorstai - villan suojissa


Eka tulppaanitorstaipostaus. Koska ulkona on kalenterin mukaan nyt talvi, niin halusin tehdä tähän jotain sen mukaista. Olin vetämässä säärystimiä jalkaani, kun hoksasin etten niin teekään, vaan omien jalkojeni lämmittämisen sijaan, peittelisinkin maljakot niillä. Eli säärystimet maljakoiden päälle, vettä ja tulppaanit sisään.

Maljakoiden ja pullojen verhoiluun käy loistavasti erilaiset kankaat, villasukat, paperit ja langat. Joku innokas voi neuloa tai virkata suojukset langasta ja kangassuikaleista. Ja ilmeestä tulee heti ihan erilainen!

Tähän käytin:
- tulppaaninippu
- kaksi pullomaista maljakkoa
- mustat säärystimet x 2


SHARE:

6. tammikuuta 2015

Ideoita tulppaaneista - #tulppaanitorstai

Tulppaanit aloittelevat valloituksensa jouluna, ja itse asiassa vieläkin aikaisemmin, jopa marraskuussa. Kuitenkin, kun vuosi vaihtuu, sen myötä tulppaanikausi pääsee oikein kunnolla vauhtiin, päättyen vasta pääsiäiseen. Tulppaanit ovat elinvoimaisia, tuoreita, värikkäitä ja lupaavat "Don't you worry, the Spring is coming". Ne kuuluvat siis todella vahvasti kevään odotuksen aikaan. Ja nythän sitä kevättä odotetaan, joku vähemmän ja JOKU todella PALJON!


Nytpä päätinkin sitten haastaa itseni tekemään joka viikko yksinkertaisen tulppaanijutun sinne pääsiäiseen saakka. Pidän ajatuksesta laittaa kimpuksi sitomattomat kukat jotenkin muutenkin esille, kuin sellaisenaan maljakkoon. Saapa nähdä kuinka minun käy. Kutsuttakoon tätä projektia nimellä #tulppaanitorstai. Alla tulppaanien hoito-ohjeet kertaukseksi, ja sitten vain hommiin.

Tulppaanien hoito-ohjeet:
- usein tulppaaniniput myydään ilman vettä
- kotona niiden annetaan olla kääreessään, ja tehdään uudet imupinnat leikkaamalla pari senttiä pois
- laitetaan maljakkoon veteen imeytymään noin tunteroiseksi, että saadaan varsiin jämäkkyyttä
- tämän jälkeen tulppaanit ovatkin valmiita asetteluun, voit poistaa lehtiä niin halutessasi
- tulppaanien varret tuppaavat venymään, joten varsista voi napata välillä pikkasen pois
- vettä täytyy lisätä tarpeen tullen tai vaihtaa kokonaan parin päivän välein
- voit nostaa tulppaanit yöksi huoneenlämpöä viileämpään, niin kukinta ilahduttaa kauemmin
- vaikka tulppaanit pitävätkin viileästä, suojaa ne pakkaselta kotiinkuljetuksen ajaksi, jos ulkona on miinusasteita


Minulla on Pinterestissä boardi sisällä majaileville kevätkukille. Siellä on paljon myös tulppaanikuvia. Löydät sen täältä.

Mukavia päiviä, Sanna
SHARE:
Blogger Template Created by pipdig