8. toukokuuta 2014

Kuukauden kukka: jalohortensia (toukokuu)


Hortensia, ihana hurmuri! Ihanuus, joka hurmaa toukokuussa muun muassa äitienpäivänä. Niillä on kestävät ja mahtavan näyttävät isot kukinnot. Jalohortensioita (Hydrangea Macrophylla-ryhmä) pidetään ruukuissa sekä sisällä että kesäkukkien tapaan ulkona, ja se on aivan upea leikkokukka. Lajikkeita on monia ja värivalikoima on huima; valkoisista vaaleanpunaisiin ja liloihin, niitä on sinisinä, violetteina ja kaksivärisinä. Puna- ja sinikukkaisten kasvien kukan väriin voidaan vaikuttaa kasvualustan happamuudella. Mitä happamampaa maata, sitä sinisemmiksi kukat tulevat. Vanhentuessaan kukat usein vihertyvät. Kokovalikoimaakin löytyy ihan pienistä monien kukintojen valtaisiin ruukkuihin. Hortensioita saa myös amppelissa ja rungollisena. Supermonipuolinen siis!


Hoito ruukussa: Jalohortensia viihtyy puolivarjoisessa/aurinkoisehkossa paikassa. Koko päivän paahteessa ne eivät menesty, joten ne täytyy suojata vähintään iltapäivän kovimmalta auringolta. Kasvin multa pidetään tasaisen kosteana, mutta juuret eivät saa olla koko ajan vedessä. Nimi hydrangea tulee kreikan sanoista hydor=vesi ja aggeion=astia. Tämä kuvaa hyvin hortensioiden veden tarvetta. Hortensiat tarvitsevat lannoitusta parin viikon välein (riippuen lannoitteista). Tarvittaessa painavia kukkia kannattaa tukea.


Hoito leikkona: Varresta leikataan pala terävällä veitsellä, jotta kukka saa uuden tehokkaan imupinnan. Suurin osa lehdistä kannattaa poistaa. Tuoreet kukat säilyvät hyvänä viikosta kahteen.
SHARE:

2 kommenttia

  1. Hortensia on yksi suosikeistani. Sain vaarilta äitienpäivänä yhden valkoisen.

    VastaaPoista
  2. Ne on kyllä ihan mahtavia! Ihana vaari sinulla :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos viestistäsi!

Blogger Template Created by pipdig