16. maaliskuuta 2014

Mistä on puutarhat tänä vuonna tehty - puutarhatrendit 2014

Nyt kun takatalvi yllätti puutarhailijan, on aika katsastaa puutarhatrendejä vuodelle 2014. Yleisesti ottaen luonto ja luonnollisuus on hyvin voimakkaasti esillä vähän kaikessa. Halutaan kasvattaa itse omaa ruokaa. Ulkotilat ovat sisätilojen jatkumo, ja ulkona vietetään paljon aikaa koko perheen voimin. Puutarhatrendit eivät muutu vauhdilla, muotitrendit ovat ihan oma juttunsa. Niin sanotut puutarhatrendit heijastelevat aikaa ja ihmisten arvoja.


          

Grow Your Own - hyvinvointia puutarhasta
Edelleen hyvin pinnalla oleva asia on terveellisyys. Haluamme puhdasta ruokaa, ja itse kasvatettuna se takuulla sitä on. Oli pläntti iso tai pieni, kaikkeen kasvatukseen löytyy ratkaisu. Oman (lähi)ruuan kasvattaminen onnistuu myös sisällä ja parvekkeelle astioissa. Perinteiset kasvimaat ja -huoneet ovat muuttaneet muotoaan esteettisemmiksi, ja niissä tai läheisyydessä vietetään muutenkin aikaa. Omasta lehtikaalista tehdään sipsejä ja smoothieainekset saadaan omasta sadosta (groothies = grow your own smoothies). Kokeillaan helposti uutta. Kasvetaan eksoottisiakin lajeja, nautitaan superfoodista. Toisaalta puutarha on siirtynyt myös sisälle ja itsekasvattaminen on osittain riippumatonta vuodenajasta.

Oma elämäntyyli näkyy
Sisustustyyli ja -mieltymykset näkyvät myös ulkona sisustettaessa. Hyvin kaukana ovat ne ajat, kun kaikilla oli valkoiset muovituolit pihoissaan. Aikaa vietetään koko perheen voimin paljon ulkona, joten ulkotilan halutaan olevan tyylillisesti jatkumo sisätiloista. Samaa, omaa värimaailmaa toistetaan sisältä ulos. Olohuone ja keittiö ovat pihalla. Ulkona grillataan, syödään, leikitään, pelataan nurmikolla, seurustellaan ja kasvatetaan omaa ruokaa. Miehet ovat innostuneet puutarhanhoidosta. Jokaisella ihmisellä on puutarhalle omat tarpeensa, eivätkä kaikki halua kasvimaata ja joku saattaa haluta vain vaalenapunaisia romanttisia kukkia. Kaikki on mahdollista. Harrastus viedään pitkälle (esim chilikasvattajat) ja haetaan tietoa eri lähteistä.

Luonto ja luonnonmukaisuus
Luonnonmukainen elinympäristö niin itselle kuin eläimille. Mehiläiset, perhoset, kanat, maatiais- ja perinnelajikkeet, villiyrtit, paikallisuus, paikalliset kannat naapureilta ja sukulaisilta kiinnostavat. Kompastointi on in. Halutaan toimia ympäristöystävällisesti. Ei eroteta kukkapenkkejä ja kasvimaata, vaan samassa istutuksessa tai ryhmässä (maassa tai astiassa) voi olla niin koristekasveja, perennoja ja pensaita, hyötykasveja, heiniä ja luonnonkasveja - eri värisinä ja -muotoisina. Heinillä saadaan luonnollisuuden lisäksi aikaiseksi myös liikettä. Kukkapenkkien reunat aaltoilevat. Muoto on vapaa, suorat linjat väistyvät. Yllätyksellisyys. Puutarhassa halutaan rentoutua, ei vain huhkia. Luonnollinen on usein myös huoleton. Metsänpohja eli kuntta on suosittua. Kaupungeissa puut lisäävät luonnollisuutta ja puhdistavat ilmaa. Samasta syystä sisälle halutaan viherkasveja.


Some puutarhanhoidossa
Myös puutarhailussa halutaan jakaa omat onnistumiset (sekä epäonnistumiset) ja ilot muille samanhenkisille. Blogeissa kerrotaan mitä omaan puutarhaan kuuluu. Keskustellaan somessa asioista muiden kanssa. Uuden, upean kukan avautuminen jaetaan Instagramissa, mielenkiintoisia artikkeleja jaetaan Twitterissä ja inspiraatiota uuteen kukkaryhmään haetaan Pinterestistä. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Kaupunkiviljellään ryhmissä ja jaetaan kokemuksia.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos viestistäsi!

Blogger Template Created by pipdig