31. tammikuuta 2020

#trendiperjantai - luonnonmukaisuusHello sinne! Puhun paljon kukka- ja puutarha-alan trendeistä ja peilaan niitä moniin omiin tekemisiini. Olen jo pidemmän aikaa halunnut jakaa näitä ajatuksiani myös täällä, ja tässä sitä nyt ollaan. Päätin lanseerata kerran kuussa ilmestyvän blogisarjan, jossa käyn läpi erilaisia alan tai alaa koskettavia trendejä - isoja ja pieniä. Voisinhan niistä useamminkin kirjoittaa, mutta tällä hetkellä tuntuu etten voi sitoutua enempään kuin mitä pystyn oikeasti nääntymättä toteuttamaan. Luvassa on juttua laidasta laitaan, mutta keskiössä ja peilauspintana on aina tämä ala. Isoja globaaleja megatrendejä, mutta myös pieniä pilkahduksia, jotka jollain tavalla liippaavat puutarha- tai kukka-alaa: floristiikkaa, kukkia, kasveja, puutarhasuunnittelua ja niiden heijastelua muihin asioihin. Tervetuloa siis trendimatkalle joka kuun viimeinen perjantai! Ensimmäinen aihe on luonnonmukaisuus: 👇🏽

Ilmastonmuutos on asia joka koskettaa aivan jokaista meistä ja on esillä aivan joka paikassa. Luonto, luonnollisuus, luonnonmukaisuus ovat asioita, joista on alallakin puhuttu paljon ja pitkään, mutta nyt ajatus luonnosta ja ympäristöstä on pohja ja lähtökohta johon kaikkea tekemistä peilataan. Ajatukset ovat ympäristössä, sen hyvinvoinnissa ja siitä huolehtimisessa. Tämä vie meitä ehkä isossa mittakaavassa enemmän ulos, metsiin, puistoihin ja puutarhoihin. Näen, että tässä on yhteys puutarhanhoidon suosioon. Oman ruuan kasvattaminen on ollut jo monia vuosia iso juttu, samoin viherkasvit.
Puutarhoissa halutaan enenevässä määrin käyttää oman alueen luonnollista kasvivalikoimaa esim. metsäisellä pihalla kunttaa. Lähintuotanto, paikallisuus - suomalaisuus - myös monivuotisissa puissa, pensaissa ja perennoissa, ovat muutenkin kotimaisuutta suosivissa arvoissa pinnalla. Dynaamisessa kasvillisuussuunnittelussa periaate on jäljitellä luonnon kasviyhdyskuntia ja kasvillisuus saa kehittyä ja muuttua vuosien saatossa. Perennaistutuksia ei enää välttämättä hyysätä: olla jakamassa, tukemassa jne vaan hoitotyöt mitoitetaan minimiin. Myös luonnonkasvien yhdistäminen viljeltyihin kasveihin on ilahduttava suunta. Heinät, perinne- ja vain vähän jalostetut perennat. Kerrokselliset istutukset.Luonnon monimuotoisuutta halutaan lisätä omassa lähiympäristössä eli omassa pihapiirissä myös muuten kuin kasvillisuuden voimin. Perhoset, mehiläiset, hyönteiset, kastemadot, linnut, sammakot, siilit ovat tervetulleita. Niitä kaikkia halutaan houkutella puutarhoihin mm. hyönteishotelleilla, perhos- ja mehiläiskasveilla, kompostoimalla, vesiaiheilla ja erilaisilla suojilla. Puutarhoihin saatetaan jättää alueita, joissa luonto saa olla koskematon.


Ympäristötietoisuus luo ekotekoja. Haluamme mm. kierrättää, kompostoida, vähentää muovia, käyttää  biologista torjuntaa - toimia kaikin puolin vastuullisesti. Omalla toiminnalla ei haluta saattaa tilannetta luonnon kannalta yhtään huonommaksi.


Kuva: Katri Haavisto


Kukkasidonnassa pyritään keksimään keinoja välttää kukkasienen käyttöä. Esimerkiksi RHS kieltää kukkasienen käytön 2021 lähtien näyttelyissään. Erilaiset kanaverkko-, rautalanka- ja vesiastiarakennelmat ovat tietoisten floristien käytössä. Muutenkin luonnollisen näköinen, villiintynyt, niittymäinen lopputulos miellyttää monia niin kukkasidonnassa kuin puutarhasuunnittelussa. Muun muassa minä lukeudun tähän ryhmään. 🙋‍♀️


--
I started a new series called #trendiperjantai which is all about different trends in horticulture, floristry, garden design, flowers and plants.
--

/Sanna


Instagram   /   Facebook   /  Pinterest   /   Bloglovin'   /   blogit.fi

SHARE:

7 kommenttia

 1. Kiitti,tosi tärkeä aihe joka antoi itsellekin ajattelemisen aihetta💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hienoa kuulla! Monelta kantilta todella tärkeä ja siten mielenkiintoinen aihe.

   Poista
 2. Tämä oli ihana, tärkeä ja ajatuksia herättävä postausaihe! Koko trendi-postaussarja on ihan mahtava idea!
  Ja hienoa kuulla, että RHS kieltää kukkasienen käytön tulevaisuudessa. Se herättää varmasti yleisestikin muutkin ajattelemaan luontoystävällisempiä vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo RHS:n avaus on todella mielenkiintoinen ja varmasti tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa. Britit on monella tapaa suunnannäyttäjiä Brexitistä huolimatta. :)

   Ja kiva, että tykkäsit postaussarjaideasta <3

   Poista
 3. "Muutenkin luonnollisen näköinen, villiintynyt, niittymäinen lopputulos miellyttää monia niin kukkasidonnassa kuin puutarhasuunnittelussa. Muun muassa minä lukeudun tähän ryhmään", -samoin minä. Trendit syntyvät eri puolilla toisistaan tietämättä. Tai sitten eri aikoina erilaiset tyypit saavat äänensä kuuluville. Odotan mielenkiinnolla myös, mitä uudet suomalaiset leikkokukkien tuottajat saavat aikaan. Kuntat eivät ole mun juttuni. Kannatan viljelyä, en pintamaan poistoa hiekkaisilta alueilta.

  VastaaPoista

Kaunis kiitos viestistäsi!

Blogger Template Created by pipdig