10. lokakuuta 2019

Samettisumakin syysväriSamettisumakki (Rhus typhina) on mielestäni puu - tosin pienehkö sellainen - joka vaatii oman postauksensa. Tämä kuvassa näkyvä, puutarhani yksi peruspilareista on istutettu noin viisi vuotta sitten. Se on kunniapaikalla heti näkyvällä paikalla olohuoneen terassin ovelta tiirailtuna.


Omassa puutarhassani parhaan syysvärin omaavan puun kisassa kulta menee kyllä ehdottomasti samettisumakille. Sen lehtien erityisen kaunis muoto ja puun habitus yleisestikin viehättävät minua kovasti, mutta syksyllä tämä pääsee aivan omalla tavalla loistoonsa. Syysväritys leimuu keltaisesta oranssiin ja punaisesta jopa vähän tavallaan violettiin. Oksien päissä on latvakukintoja, jotka ovat samettisia tummanpunaisia tähkiä. Lehtien varistua nämä töröt jäävät puuhun kiinni, ja tuovat sille hauskan ilmeen.


Voisin hehkuttaa tätä loputtomiin. Ainut tylsyys siinä taitaa olla juurivesoista leviäminen. Se on joinakin vuosina hyvin voimallista, mutta onneksi ei joka vuosi. Ja toisaalta, pienet alut saa kätevästi napattua kompostiin tai vaikka ruukkuun.Samettisumakin nimi viittaa sen samettisiin oksiin. Uuden kasvun oksat ovat kyllä todella sympaattisia läheltä tarkasteltua.


Tätä pidetään jokseenkin talvenarkana puuna, mutta oman kokemukseni pohjalta - juuri tässä paikassa - se on menestynyt hyvin. En muista leikanneeni siitä paleltuneita oksia kertaakaan. Suhteellisen maltillisen kasvunsa takia tämä sopii loistavasti myös pieniin pihoihin.
Mitäs sanot? Herättääkö samettisumakki sinussa innostusta? Tai onko puu tuttu?

--
This is one of my favourite trees in autumn time. It's stag's horn sumach and it's utterly beautiful, especially now.
--

/Sanna

Instagram   /   Facebook   / Pinterest   /   Versoileva   /   Bloglovin'   /   blogit.fi


SHARE:

8 kommenttia

 1. Oi, että se on upea!
  Olen aina ihastellut sitä, mutta en ole vielä uskaltautunut kokeilemaan. Ehkä nyt on pakko!
  Sen kasvutapakin on niin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on todella kaunis, ja aivan parhaimmillaan juuri näin syksyllä. Itselläni se on tosiaan mennyt hyvin monta vuotta - tällä paikalla.

   Poista
 2. Iki-ihana samettisumakki!! <3
  Kauniita ruskan värjäämiä syyspäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä katsella ruska on kyllä parhaimmillaan <3

   Samoin sinne!!

   Poista
 3. Kaunis kuin mikä, ei ihme, että saa ihailuja osakseen.

  VastaaPoista
 4. Samettisumakki on aivan ihana pikkupuu! Meilläkin sellainen oli ja se viihtyi hyvin, mutta se joutui rusakon syömäksi. Aiemmin minulla oli tapana ottaa runkosuojat pois kesäksi, mikä osoittautui suureksi virheeksi. Sumakki ehti olla vain yhden päivän ilman runkosuojaa ja yön aikana se oli syöty lähes poikki. Harmitti niin paljon. Ehkäpä vielä joskus hankin uuden, mutta suojia en enää poista edes kesäksi.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Argh, voi miten harmillinen tarina! Uskon, että tuo on harmittanut todella! Toisaalta onneksi on aina uusi mahdollisuus laittaa uusi puu kasvamaan <3

   Poista

Kaunis kiitos viestistäsi!

Blogger Template Created by pipdig