27. elokuuta 2015

Pallokrysanteemi - loppukesän ilopilkkuNäin loppukesästä kaupat ovat pullollaan pallokrysanteemeja (Chrysanthemum), joita myös ulko- tai tarhakrysanteemeiksi kutsutaan. Kesäkukat vaihdetaan kokonaan tai niiden seuraan lisätään erivärisiä muhkeita krysanteemeja. Minä hankin kolme valkoista, ja yhdistin ne pihasta löytyviin kasveihin alaterassin pöytäryhmän ympärille.
Krysanteemien värejähän on paljon, mm. keltainen, oranssi, punaisia, vaaleanpunaisia sekä kolmen värin sekoitus nimeltään karnevaali. Istutin omani samantien isompiin ruukkuihin, jotta juurilla on enemmän multatilaa. Rumat muoviruukut piilotin puulaatikkoon. Pöydälle laitoin krysanteemien lisäksi kapinitulehden (Kalanchoë thyrsiflora) ja mehitähtiä (Sempervivum). Vesimaljaan tiputtelin krysanteemista kukkia. Ne menevät vedessä vajaan viikon, mutta ovat nopea vaihtaa uusiin, kun vanhat rupsahtavat. Kelluvat kukat näyttävät todella kauniille.


Hentohöyhenheinä (Stipa tenuissima) on viihtynyt kesän sinkkiastiassaan. Tällaiset helpot kesäkukat - kuten nämä - ovat aivan parhaita. Koko kesän ilo aivan keväästä talven tuloon saakka. Suomessa tämä heinä ei talvehdi (ainakaan minulla), mutta on kova siementämään. Pieniä siementaimia on sitten kukkapenkki pullollaan seuraavana vuonna, jos se sen läheisyydessä on.

Tähän olen istuttanut erilaisia mehitähtiä ja muorinkukkaa. Talven tullen kiikutan sen kellariin, tai voisipa ruukun vaikka upottaa maahan.


Krysanteemien nupulla olevat kukat aukeavat lämpimässä nopeasti, kuten omilleni kävi hellejakson aikana. Ne nauttivatkin, kun saavat olla hieman viileässä, jolloin kukintakin kestää pidempään. Pallokrysanteemit ottavat myös vahvana ensimmäiset pikkupakkaset vastaan, joten iloa näistä riittää pitkään. Nyt säiden hieman viilennyttyä onkin oikein oiva hetki laittaa nämä portin pieleen.

Hoito-ohjeita pallokrysanteemeille:
- pitää viilenevästä säästä
- isommassa ruukussa kastelu on helpompaa
- aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka
- runsahko kastelu, riippuen sijoituspaikasta
- mullan kuivutttua kukat alkavat nuokkumaan, silloin ruukku kannattaa upottaa hetkeksi veteen, jolloin hieman nuutunut kasvi toipuu
- lannoitusta voi antaa silloin tällöin

Oletteko te jo hankkineet pallokrysanteemeja?

/SannaBlogia voi seurata Bloglovin'issaFacebookissaInstagramissaPinterestissä tai painamalla "Lukijat/Liity tähän sivustoon" -naviskaa blogin oikeassa reunassa.
SHARE:

12 kommenttia

 1. Valkoinen pallokryssa on vaan simppeli ja kaunis! Tuo kelluvat kukat on hieno idea :)
  Heinät ovat omia suosikkeja juurikin tuosta huolettomuudesta johtuen, väri vielä extraa!
  Kyllä on niin kaunista taas terdellä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No thanks, thanks!! :) Jep, nuo kelluvat kukat tuo vähän ekstraa asetelmaan, ja on tehtävissä mihin vaan reiättömään astiaan. Ja ovat tosiaan nopsa vaihtaa uusiin, kun edelliset kuukahtaa. Näyttäis aika kivalle sisäänkäynnin rappusillakin :)

   Poista
 2. Pallokrysanteemi on aina mun parvekkeen ensimmäinen syystulokas. Tänä vuonna tän lämpimän elokuun ansiosta se on vielä loistanut poissaolollaan, mutta veikkaanpa että parin viikon sisään sieltä ainakin yksi sellainen jo löytyy. :) Tykkään kyllä kovasti (siitäkin...)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö avaa kukat tosi nopsaan auki, joten on varmasti ollut viisasta vähän himmata tämän kanssa :) Nyt on hyvä aika sännätä kryssaostoksille!

   Poista
 3. Joo minäkin ostin kun supermarketissa oli joku iltatarjous eilen 1e kpl :) tänään olisin hakenut lisää niin olivat jo norm hintaista .... Piristävä syyskukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, no olipa tarjous!! Tuollaisella hinnalla ostelee ovenpielen täyteen krysanteemeja :) Voi sitä näkyä!

   Poista
 4. Löytyy täältä pari palloa, ollut jo pidemmän aikaa.. Väristä ei ollut täyttä tietoa ostettaessa kun olivat ihan nupulla ja pinkkiä pukkasi :) No, hauskaa vaihtelua.. normaalisti en sen väristä hankkisi ja valkoista mullakin hakusessa oli..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, että joskus ei kertakaikkiaan saa selvää mitä väriä saa, kun ostaa todella nuppuisia. Mutta se voi olla hyväkin, niin tulee kokeiltua muutakin kuin sitä valkoista ;) Mulla kävi noin viime vuonna. Valkoista menin ostamaan, mutta vaaleaa pinkkiä sain. Tykkäsin kyllä siitäkin!!

   Poista
 5. Mä tykkään kryssista, niin pallo-, kuin pienemmistäkin ruukkukryssista sekä leikkoversioistakin. Kaikki kestävät niin ihanan kauan ja väreja ja muotojakin on vaikka kuinka.
  Peruskasvit ovat mun lemppareita, koska niillä saa vaikka millaisia tunnelmia ja asetelmia, kun vaihtelee ruukkuja ja muita somisteita.
  Ja noi heinät ja mehikasvit ovat ihan huippuja. Ne näyttävät aina hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krysanteemit on todella monipuolisia - vaihtoehtoja on jokaiselle. Värikirjo ja kukkien koko/muoto on suorastaan päätä huimaava, kun miettii kaikkia leikko- ja ruukkuversioita.

   Poista
 6. On hommattu, mutta todella nopeasti vaalean roosat kukat alkoivat kellastua.. Nyt ovat jo aika rumat, vaikka ovat olleet isoissa ruukuissa vasta pari viikkoa.. Harmittaa, sillä ajattelin, että saan nauttia kukista pitkään.. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi ei, sulla on käynyt todella huono tuuri tai sitten kukat on kukkineet lämmössä nopsaan. Auttaisko jos nyppis huonot pois, onko siellä vielä aukeamattomia nuppuja?

   Poista

Kaunis kiitos viestistäsi!

Blogger Template Created by pipdig